Sheikki Zayedin moskeija on yksi maailman kauneimmista rakennuksista

Sheikh Zayed Grand Mosque eli sheikki Zayedin moskeija



Abu Dhabissa on yksi maailman suurimmista ja kauneimmista moskeijoista, jossa on maailman suurin käsinkudottu villamatto ja paikkoja 40 000 ihmiselle. 


Moskeija valmistui vuonna 2007 lähes 10 vuoden rakentamisen jälkeen. Rakennus on huikea taidonnäyte kaikken suhteen, kaikessa on on käytetty parhaita materiaaleja - marmoria, kultaa, puolijalokiviä, kristalleja ja keramiikkaa. Siellä on myös suomalaisten ylpeydenaihe, Koneen hissit ja liukuportaat.



Yas Islandilta moskeijalle on noin 15 km tunnelin kautta ja taksi oli noin 50 AED eli 12,5 €. Sisäänpääsy vaatii rekisteröitymisen sisääntulon yhteydessä, mutta on muuten maksuton. Kohde on hyvin suosittu eli ajoittaisia ruuhkia on, mutta suuri tila vetää ihmisiä ympäriinsä.

Pukeutuminen

Moskeijassa on tarkat pukeutumissäännöt. Miehillä pitää olla moskeijassa pitkät housut ja olkapäät peittävä paita. Naisten pitää pukea abaya päälle, ellei ole soveliasta peittävää vaatetta ja myös pää pitää peittää huivilla. Abayan saa lainaan turvatarkastuksen yhteydessä alakerroksesta. Naisille on abayaa ainakin kolmessa värissä, tummanpunainen, maksamakkaran ruskea ja sininen. 

Moskeijasta saa lainaan abayan

Sisäänkäynti on lasisista kuvuista. Sisällä maan alla viileää ja hyvä ilmastointi. Liukuportaat vievät alas rekisteröitymiseen. Säilytä lippu koko vierailun ajan, sitä kysyttiin vielä myöhemmin. Sitten tulee jako miesten ja naisten jonoihin ja vaatteiden vaihto ja tarvittaessa saa apua abayan kanssa, minulle työnnettiin suoraan oikean kokoinen käteen. Mikäli miehellä on shortsit, hän saa myös valkoisen kaavun päällensä.

Sisäänkäynti on täältä

Viimeisenä tulee turvatarkastus ja siitä pääsee jatkamaan viileässä maan alla moskeijalle. Matka on yllättävän pitkä. Liukuportaat vievät taas ylös moskeijan luona. Ulkona on kuuma, todella kuuma. Kuvia voi ottaa melko vapaasti aidatuilla alueilla, kunhan pitää abayan hupun päässä.

Upeat pylväät kiviupotuksilla

Sisäänkäynti on näyttävää koristeellista reliefiä. Käytävät ovat kauniita kukkakuvioisia pylväitä ja näissä on kullatut yläosat. Moskeijassa on 82 kupolia, seitsemää eri kokoa. Näyttäviä runsaasti koristeltuja pylväitä on yli tuhat. Minareetit kohoavat ylös korkealle. 

Pylväiden upeat kiviupotukset

Sisäpihan lehtikuviot ovat erilaiset eri kohdissa pihaa

Sisäpiha on jättimäinen, 17 000 neliötä, ja se muodostuu valkoisesta marmorimosaaiikista ja sitä reunustaa erilaiset kivistä tehdyt kukka- ja lehtikuviot - mm. liljoja, tulppaaneja, ruusuja, jokaisessa kohdassa kukka-aihe vaihtuu. Sisäpiha on maailman suuri marmorimosaiikki.

Ruusuja - minareetti kohoaa yli 100 metrin korkeuteen 

Pääsalissa on maailman suurin itämainen matto. Sitä teki 1200-1300 kutojaa ja se on villaa. Pääsalissa on värikäs kristallikruunu, jossa on miljoonia swarovski-kristalleja ja on huikeat 10 metriä leveä ja 15 metriä korkea.

Pääsalin suurin värikäs kristallikruunu on 10 metriä leveä

Maailman suurin itämainen matto on täynnä yksityiskohtia

Seinän kukkareliefi on kiveä
Yksi kukka on isompi kuin kämmen - huikeaa kiven työstötaitoa
Kauniit detaljit


Moskeijassa on erittäin näyttävät valot pimeällä. Vierailun voi siis ajoittaa iltapäivään ennen ja jälkeen auringonlaskun. Moskeija on hyvin erilainen iltaisin, kun sen valot syttyvät. 

Aurinko laskee kupolien taa

Suosittelen lämpimästi - elämys on huikea. Erittäin hyvä päiväretkikohde. 

Ilta hämärtyy


Maksuton sisäänpääsy
Avoinna klo 9-22, perjantaisin 16.30-22
Ramadanin aikaan poikkeusaukioloaikoja


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kap Verden hintataso - Salin saari, Santa Maria

Kulttuurimatka Tallinnaan ja uusi hotelli Nunne

Lasi-iglu tähtitaivaan alla - Revontuli Resort Keski-Suomessa